Θρεπτικά συστατικά για καλλιέργειες κάνναβης

four elements seeds avatar

Η ισορροπημένη παροχή με θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντική για υγιείς και παραγωγικές καλλιέργειες κάνναβης και σίγουρα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Όπως συμβαίνει με κάθε φυτό, έτσι και στην κάνναβη, η περίσσεια ή η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ανάπτυξη των φυτών όσο και στην ποιότητα της τελικής συγκομιδής.

Ωστόσο, ένα από τα “απογοητευτικά” χαρακτηριστικά στη καλλιέργειες είναι ότι τα φυτά μπορεί να εμφανίσουν ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών ακόμα κι αν τους έχει δοθεί μια ισορροπημένη λίπανση. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή η απαιτούμενη “τροφή” δεν  μπορεί να απορροφηθεί από το ριζικό σύστημα του φυτού ιδιαίτερα αν το PH στο μέσο ανάπτυξης είναι αρκετά όξινο ή αλκαλικό. (Ιδανικό καθορισμένο εύρος PH: 5,5 – 6,5).

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα σημαντικότερα θρεπτικά στοιχεία που θα χρειαστούν τα φυτά ώστε να αναπτυχθούν σωστά αποδίδοντας συγχρόνως άριστης ποιότητας σοδειές.

 • Άζωτο (Ν): Το άζωτο είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στις καλλιέργειες κάνναβης. Είναι απαραίτητο για την παραγωγή χλωροφύλλης και βοηθά στην τόνωση της ανάπτυξης των φύλλων και των στελεχών του φυτού. Επιπλέον, το άζωτο είναι απαραίτητο για την παραγωγή πρωτεϊνών, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην ανθεκτικότητα του φυτού.
 • Φώσφορος (P): Ο φώσφορος είναι εξίσου απαραίτητος τόσο στην ανάπτυξη (προάγοντας τον σχηματισμό ριζών) όσο και στην περίοδο ανθοφορίας και παραγωγής σπόρων του φυτού (ειδικότερα κατά τη φάση της ανθοφορίας, τα φυτά απαιτούν περισσότερο φώσφορο από ότι στην ανάπτυξη τους). Ο φώσφορος συμβάλλει κυρίως στο σχηματισμό φυτικών πρωτεϊνών ενώ αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την σωστή φωτοσύνθεση του φυτού.
 • Κάλιο (Κ): Εκτός από τον φώσφορο και το άζωτο, το κάλιο είναι ακόμα ένα από τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τις καλλιέργειες κάνναβης. Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη σύνθεση όσο και τη μεταφορά σακχάρων και απλών υδατανθράκων, ρυθμίζοντας έτσι τον μεταβολισμό του φυτού και βοηθώντας στην υγιή ανάπτυξη και ανθοφορία του. Επίσης, το κάλιο απαιτείται για να επιτραπεί η πρόσληψη του νερού από το φυτό, η ανάπτυξη ριζών καθώς και η διατήρηση των θρεπτικών συστατικών. Τέλος, συμβάλλει στη βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι σε ασθένειες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
 • Μαγνήσιο (Mg): Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση των φυτών και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή της (ζωτικής σημασίας) χρωστικής χλωροφύλλης. Τονίζεται πως χωρίς το μαγνήσιο, η χλωροφύλλη και η φωτοσύνθεση απλά δεν μπορούν να συμβούν. Επίσης, συμβάλλει καθοριστικά στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών από τα φυτά, βοηθώντας έτσι με την σειρά του στην υγιή ανάπτυξη τους.
 • Ασβέστιο (Ca): Το ασβέστιο είναι μια ακόμα απαιτούμενη ένωση για τις καλλιέργειες κάνναβης και χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι απαραίτητο για τη σωστή βλάστηση και την πρώιμη ανάπτυξη των ριζών αλλά και την ανθοφορία και την υγιή ωρίμανση του φυτού. Επίσης, το ασβέστιο βοηθά στη διασφάλιση της ζωτικότητας των κυττάρων και τη σύνθεση πρωτεϊνών και βιταμινών για τον σχηματισμό ισχυρών φυτών με βέλτιστες αποδόσεις. Επίσης, συμβάλλει καθοριστικά στη φωτοσύνθεση (βοηθώντας τα φυτά να αντιστέκονται στο θερμικό στρες), τη διαπνοή αλλά και την πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών από το φυτό.
 • Χαλκός (Cu): Ο χαλκός, ως θρεπτικό συστατικό, είναι απαραίτητος τόσο για την παραγωγή χλωροφύλλης όσο και για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων από τα φυτά. Επίσης, παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της αντοχής τους σε ασθένειες και παράσιτα ενώ συγχρόνως τα βοηθά ώστε να απορροφήσουν το άζωτο που βρίσκεται αποθηκευμένο στο μέσο καλλιέργειας.
 • Σίδηρος (Fe):  Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή χλωροφύλλης αλλά και για τη σύνθεση πρωτεϊνών στα φυτά. Επίσης, είναι ένα σημαντικό μέταλλο το οποίο σχετίζεται άμεσα με τις διεργασίες εκείνες που εμπλέκονται στις μεταβολικές διαδικασίες της κάνναβης, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην ανάπτυξη των φυτών.
 • Ψευδάργυρος (Zn): Ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την παραγωγή χλωροφύλλης και πρωτεϊνών στα φυτά, βοηθώντας έτσι στην υγιή ανάπτυξη ριζών, φυλλωμάτων, ανθών ακόμα και σπόρων. Ο ψευδάργυρος απαιτείται μόνο σε μικρές ποσότητες, αλλά είναι συστατικό ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών και φυτικών αυξητικών ορμονών στα φυτά.
 • Μαγγάνιο (Mn): Το μαγγάνιο βοηθάει σημαντικά σε αρκετές λειτουργίες των φυτικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης/απορρόφησης του αζώτου, της διαπνοής και της φωτοσύνθεσης. Η ανάπτυξη των ριζικών κυττάρων υποστηρίζεται από το μαγγάνιο, το οποίο συγχρόνως προστατεύει τις ρίζες από τα επιβλαβή μικρόβια.
 • Θείο (S): Το θείο είναι ένα εξίσου σημαντικό συστατικό που χρησιμοποιείται στις καλλιέργεις κάνναβης, συμβάλλοντας στην παραγωγή ενζύμων και πρωτεϊνών στα φυτά. Το θείο είναι επίσης απαραίτητο για την διαπνοή των φυτών καθώς και για τη σύνθεση / διάσπαση των λιπαρών οξέων ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση ελαίων και τερπενίων.
 • Βόριο (Β): Το βόριο (αν και απαιτείται σε μικρές ποσότητες) χρησιμοποιείται μαζί με το ασβέστιο για να εξασφαλίσει υγιή κυτταρικά τοιχώματα και αποτελεσματική κυτταρική διαίρεση, παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ριζών αλλά και την παραγωγή ανθών και σπόρων.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για να διατηρήσουν μια σωστή ισορροπία στις καλλιέργειες των φυτών κάνναβης. Η περίσσεια ή η έλλειψη τέτοιων συστατικών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και κατ’ επέκταση και στην ποιότητα της συγκομιδής. Επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συνιστώμενες δοσολογίες όπως δίνονται από τις κατασκευάστριες εταιρίες και να παρακολουθείτε τακτικά τις ανάγκες των φυτών σε θρεπτικά συστατικά ώστε να μπορείτε να προλάβετε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν .

Four Elements Seeds

Πηγές:

https://www.leafly.com/learn/growing/marijuana-plant-maintenance/nutrients-and-fertilizer

https://www.royalqueenseeds.com/blog-how-to-use-cannabis-nutrients-n329

https://www.cannabismagazine.net/los-nutrientes-en-el-cultivo-de-cannabis

https://dutch-passion.blog/best-cannabis-nutrients-and-feeding-schedule