Τα πιο κοινά παράσιτα στα φυτά της κάνναβης

four elements seeds avatar

Yπάρχουν πολλοί διαφορετικοί μικροοργανισμοί που μπορούν να βρουν άνετα μια θέση στον κήπο σας. Τα ακάρεα, τα αραχνίδια, τα σαλιγκάρια και οι κάμπιες, είναι κάποια από τα πιο κοινά παράσιτα στα φυτά της κάνναβης και μπορούν σε χρόνο μηδέν να καταστρέψουν τη σκληρή δουλειά σας αν αφεθούν χωρίς παρακολούθηση!

Πολλά από τα παράσιτα που αναφέρονται εδώ είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν στα αρχικά τους στάδια. Ωστόσο, η διαδικασία γίνεται πολύ πιο πολύπλοκη μόλις αυτά αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Συνήθως, όταν τα σημάδια γίνουν αισθητά πάνω στο φυτό, η ζημιά έχει ήδη προχωρήσει. Σήμερα, ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες αντιμετώπισης της κάθε περίπτωσης.

Τα πιο κοινα παρασιτα στα φυτα κανναβης

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να βοηθήσει στον εύκολο εντοπισμό αυτών των παράσιτων αλλά και των συμπτωμάτων στα φυτά πριν αυτά αρχίσουν να γίνονται ορατά. Να θυμάστε ότι κάθε παράσιτο έχει τον δικό του τρόπο αντιμετώπισης οπότε θα πρέπει να είστε σίγουροι για το τι είναι αυτό που ζητάτε να καταπολεμηθεί!

Ακάρεα Αράχνης ή Τετράνυχος (Spider Mites)

Οι περισσότεροι καλλιεργητές έχουν σίγουρα έρθει αντιμέτωποι με τα ακάρεα αράχνης. Αυτά γίνονται εξαιρετικά ενοχλητικά όταν βρουν τη θέση τους σε ένα χώρο ανάπτυξης φυτών. Αγαπούν ιδιαίτερα τις υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλή υγρασία και επιστρέφουν ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολο να απαλλαγείτε από αυτά.

Ακαρεα αραχνης spider mites κοινα παρασιτα κανναβης

Τα ακάρεα αράχνης είναι είτε λευκά ή μαύρα είτε κόκκινα (red spider mites). Είναι τόσο μικρά όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας και τρέφονται από τα φυτά, ρουφώντας τα θρεπτικά συστατικά των φύλλων.

Συμπτώματα: Μικρές κίτρινες κηλίδες στο επάνω μέρος των φύλλων, κιτρινοκόκκινες κηλίδες ή  λεπτοί / λευκοί ιστοί στο κάτω μέρος των φύλλων, των μίσχων και των ανθών, αδύναμη ανάπτυξη  του φυτού.

Αφίδες ή Μελίγκρα (Aphids)

Οι αφίδες, ως παρασιτικά έντομα, συναντώνται κυρίως την άνοιξη συνήθως σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο δεν να αποκλείεται η εμφάνιση τους και σε εσωτερικές καλλιέργειες. Οι αφίδες δεν φέρουν όλες το ίδιο μέγεθος ενώ κάποιες διαφέρουν και ως προς το χρώμα. Επίσης, τους αρέσει να κρύβονται κάτω από τα φύλλα ή γύρω από τους μίσχους.

μελιγκρα aphids κοινα παρασιτα κανναβης

Οι αφίδες εκτός του ότι μπορούν και εξαπλώνονται πολύ γρήγορα, έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν ασθένειες από ένα φυτό σε ένα άλλο. Επίσης για να τραφούν απορροφούν από το χυμό των φυτών, κάτι που είναι ιδιαίτερα καταστροφικό αν οι αριθμοί των αποικιών είναι αρκετά υψηλοί.

Συμπτώματα: Κίτρινα και μαραμένα φύλλα, ιδιαίτερα αργή ανάπτυξη του φυτού, κολλώδη περιττώματα (μελιτώματα) σε φύλλα, μίσχους και άνθη.

Bοτρίτης (Botrytis / Grey Mold)  

Ο βοτρίτης είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της κάνναβης. Εάν οι συνθήκες δεν διορθωθούν γρήγορα, το χνούδι αυτού του μύκητα μπορεί να καταστρέψει τα άνθη μέσα σε μόνο λίγες μέρες. Αναπτύσσεται συνήθως κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία.

βοτρίτης grey mold κοινα παρασιτα κανναβης

Ο βοτρίτης εμφανίζεται αρχικά με έναν ελαφρύ αποχρωματισμό στα άνθη. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί στα αρχικά του στάδια μιας και αρχίζει να αναπτύσσεται στο εσωτερικό των ανθών. Σε σύντομο διάστημα μετατρέπεται σε ένα λευκό ή γκρι ιστό που απλώνεται στο εσωτερικό τους και εκεί αρχίζουμε να παρατηρούμε και τα πρώτα σημάδια σαπίσματος τους.

Συμπτώματα: Αποχρωματισμός σε άνθη και φύλλα, εμφάνιση λευκού / γκρι ιστού στο εσωτερικό των ανθών, κίτρινα / αδύναμα φύλλα γύρω από τους οφθαλμούς, σάπισμα φύλλων και ανθών.

Ερυσίβη (Powdery Mildew)  

Τα πρώτα σημάδια της ερυσίβης αρχίζουν να εμφανίζονται στα φύλλα των φυτών. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, σύντομα εξαπλώνεται σε ολόκληρο το φυτό.

 ερυσιβη powdery mildew κοινα παρασιτα κανναβης

Αυτό το είδος μύκητα είναι αναγνωρίσιμο μέσω της λευκής σκόνης που αφήνει στο φυτό. Δημιουργεί ένα λεπτό, λευκό στρώμα πάνω στα φύλλα, αποτρέποντας έτσι τη σωστή φωτοσύνθεση με αποτέλεσμα έως και τον θάνατο του φυτού.

Συμπτώματα: Καφεκίτρινος χρωματισμός των φύλλων, μαύρες κηλίδες στην επιφάνεια των φύλλων (σε πιο βαριά προσβεβλημένα φυτά), έντονος μαρασμός και πτώση των φύλλων.

Κοχενίλλες (Cochineals / Mealybugs)

Η κοχενίλλη επηρεάζει πολλά φυτά στη φύση. Αυτό το παράσιτο, αναζητώντας τροφή, απλώνεται κατά μήκος του φυτού, ξεκινώντας από την βάση του κυρίους στελέχους και ρουφά τους χυμούς του.

κοχενιλλες mealybugs κοινα παρασιτα κανναβης

Ωστόσο, μεταξύ των 8.000 διαφορετικών τύπων, υπάρχει ένα είδος κοχενίλλης που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την κάνναβη. Οι “βαμβακερές” κοχενίλλες είναι κυρίως χρώματος γκρι με λευκό και φέρουν ένα μαλακό κέλυφος. Εμφανίζονται όμως και με κόκκινο ή καφέ χρώμα. Τα θηλυκά χάνουν τα πόδια τους όταν προσκολληθούν σε ένα φυτό ενώ τα αρσενικά φέρουν φτερά και μπορούν να πετάξουν.

Οι κοχενίλλες είναι αρκετά ανθεκτικές και αντιστέκονται σε πολλά παρασιτοκτόνα. Όπως πολλά παράσιτα, προτιμούν τις θερμές θερμοκρασίες και την χαμηλή υγρασία.

Συμπτώματα: Kίτρινος χρωματισμός ή ξήρανση των φύλλων, κολλώδες υπόλειμμα στα στελέχη του φυτού (παρόμοια με αφίδες και λευκές μύγες) και αποθέσεις μεταξένιων, λευκών αυγών.

Λευκές Μύγες (Whiteflies)

Οι λευκές μύγες είναι ένα άλλο κοινό πρόβλημα κατά την καλλιέργεια. Συνήθως είναι κρυμμένες και γεννούν τα αυγά τους στην κάτω πλευρά των φύλλων ενώ τρέφονται από το χυμό του φυτού.

λευκες μυγες whiteflies κοινα παρασιτα κανναβης

Τα λευκά αυγά τοποθετούνται σε κυκλικό σχηματισμό για να δημιουργήσουν ομάδες. Όταν τα αυγά εκκολαφθούν περνούν από διάφορα στάδια ανάπτυξης μέχρι να εξελιχθούν πλήρως σε ενήλικα. Οι ενήλικες λευκές μύγες περνούν το χρόνο τους κυρίως στους θόλους που σχηματίζονται από τα φύλλα ενώ οι νεότερες παρατηρούνται στις χαμηλότερες περιοχές του φυτού. Οι ενήλικες μπορούν να περιγραφούν ως μικρά έντομα που μοιάζουν με σκώρο και φέρουν κίτρινο ή λευκό σώμα. Όταν δεν πετούν, τείνουν να ομαδοποιούνται κάτω από το φύλλωμα, όπου είναι και πιο εύκολο στο να εντοπιστούν.

Συμπτώματα: Λευκά σημεία διάτρησης στις κορυφές των φύλλων, κιτρίνισμα και μαρασμός των φύλλων, κολλώδη περιττώματα (μελιτώματα) στα στελέχη και στα φύλλα.

Νηματώδη Σκουλήκια (Nematodes)

Τα νηματώδη σκουλήκια (γνωστά και ως στρογγυλά) μοιάζουν με μικροσκοπικά σωληνοειδή σκουλήκια. Αυτά, όταν βρεθούν σε καλλιέργειες, μπορεί να είναι είτε συμβιωτικά (συμβάλλοντας στην υγεία του εδάφους και στην εξάλειψη άλλων παράσιτων) είτε παρασιτικά (καταστρέφοντας ολοκληρωτικά κάποιες φορές τα φυτά).

νηματωδη σκουλικια nematodes κοινα παρασιτα κανναβης

Τα νηματώδη σκουλήκια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και προσαρμόζονται εύκολα σε πολλές, διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος. Ζουν σε περιοχές με πολικές θερμοκρασίες ή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι όπως η βαθιά θάλασσα, σε πηγές γλυκού νερού ή ακόμα και σε ερήμους.

Τα συμπτώματα των νηματωδών σκουληκιών συχνά συγχέονται με τα προβλήματα των ριζών όπως η ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών ή το υπερβολικό / ελλειπές πότισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα παράσιτα επιτίθενται κυρίως στις ρίζες του φυτού, περιορίζοντας έτσι τη σωστή λειτουργία τους, με τελικό αποτέλεσμα τον θάνατο του. Ωστόσο, μια άλλη υποκατηγορία αυτών (Ditylenchus dipsaci), εμφανίζεται στα φύλλα ή τους μίσχους των φυτών δημιουργώντας ένα έντονο κιτρίνισμα στα πράσινα μέρη του αλλά και την παραμόρφωση τους.

Συμπτώματα: Kίτρινος χρωματισμός ή παραμόρφωση των φύλλων, αργή / αδύναμη ανάπτυξη του φυτού, ατροφία στα στελέχη και τα φύλλα, αφύσικοι όζοι περιμετρικά των ριζών, μαρασμός του φυτού.

Φυλλοδέτες (Leaf Miners)  

Οι φυλλοδέτες ανήκουν στην κατηγορία των λεπιδόπτερων εντόμων. Έχουν την ικανότητα να θάβουν κυριολεκτικά τα αυγά τους μέσα στα φύλλα ενός φυτού, τα οποία μετατρέπονται σε προνύμφες τροφοδοτούμενες από τους ζωτικούς ιστούς του φυτού. Οι προνύμφες σκάβουν το δρόμο τους μέσα από τα φύλλα μέχρι να ωριμάσουν και να πέσουν στο έδαφος όπου θα μετατραπούν σε χρυσαλίδες. Στη συνέχεια, εξελίσσονται σε ιπτάμενα έντομα που με την σειρά τους θα προσπαθήσουν να αναπαραχθούν και να γεννήσουν όσα περισσότερα αυγά μπορούν.

φυλλοδετες leaf miners κοινα παρασιτα κανναβης

Το πολύ μικρό μέγεθος καθιστά τους φυλλοδέτες ιδιαίτερα δύσκολους στον εντοπισμό τους κατά τα πρώτα στάδια της προσβολής. Αυτοί εμφανίζονται συνήθως όταν η υγρασία και οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Ευτυχώς, οι προνύμφες παρέχουν κάποια σαφή σημάδια της παρουσίας τους πάνω στα πράσινα φύλλα, σχηματίζοντας ημιδιαφανείς γραμμώσεις ή παρουσιάζοντας κίτρινες / καφέ κηλίδες.

Συμπτώματα: Κίτρινες / καφέ κηλίδες ή τρύπες στο φύλλωμα, ημιδιαφανή σημάδια στα φύλλα που μοιάζουν με σήραγγες, αργή / αδύναμη ανάπτυξη του φυτού, ξήρανση των φύλλων.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Η διατήρηση ενός καθαρού χώρου ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασίας. Πριν αρχίσετε μια νέα καλλιέργεια, μην ξεχνάτε πάντα να καθαρίζετε το χώρο σας και να αφαιρείτε τα απόβλητα ή τα ίχνη παλιού εδάφους που τυχόν υπάρχουν. Σε εσωτερικούς χώρους, πολλοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν για τον καθαρισμό ένα αραιό διάλυμα απολυμαντικού ενώ κάποιοι άλλοι αραιωμένο Υπεροξείδιο του Υδρογόνου (Η2Ο2).

Επίσης, χρειάζεται να ελέγχετε τα φυτά σας τακτικά αναζητώντας τις πρώτες ενδείξεις ασθενειών ή παρασίτων και να αφαιρείτε προσεκτικά όλα τα προσβεβλημένα μέρη. Θυμηθείτε ότι πολλά παράσιτα και ασθένειες εισάγονται κατά λάθος στους χώρους καλλιέργειας, όπως π.χ. με την  εισαγωγή άλλων φυτών ή μοσχευμάτων στον χώρο.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση βιολογικών φυτοφαρμάκων, ο ψεκασμός με αραιωμένο σε νερό neem oil, η εισαγωγή εντόμων (π.χ.πασχαλίτσες) στον χώρο καλλιέργειας αλλά και η περιφερειακή φύτευση άλλων φυτών (companion plants) όπως η μέντα, ο βασιλικός, η λεβάντα, ο κόλιανδρος και το μελισσόχορτο αποτελούν κάποιες από τις κυριότερες μεθόδους αντιμετώπισης των παράσιτων της κάνναβης.

Four Elements Seeds

Πηγές:

https://www.analyticalcannabis.com/articles/common-cannabis-pests-and-how-to-mind-them-311704

http://www.internationalhempassociation.org/jiha/iha03201.html

https://cannabistraininguniversity.com/blog

https://potguide.com/blog/article/the-3-most-common-cannabis-pests-how-to-get-rid-of-them/

https://growdiaries.com/journal/most-common-pests-in-cannabis

https://dutch-passion.com/en/blog/cannabis-plants-pests-and-diseases-n882

https://www.royalqueenseeds.com/blog-identifying-and-treating-common-cannabis-ailments-n90

https://www.royalqueenseeds.com/blog-how-to-prevent-pests-from-invading-your-outdoor-cannabis-grow-n808

https://www.kannabia.com/en/blog/cannabis-pests-and-diseases

https://www.alchimiaweb.com/blogen/marijuana-growing-guide/marijuana-pests/