Κανναβινόλη (CBN) : Προέλευση & Οφέλη

four elements seeds avatar

Όσο οι μελέτες διευρύνονται γύρω από το φυτό της κάνναβης και τις ιαματικές ιδιότητες που αυτή κατέχει, τότε πιθανότατα έχετε ήδη ακούσει για τα δύο πιο δημοφιλή φυτοκανναβινοειδή, την κανναβιδιόλη (CBD) και την τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα κανναβινοειδή που παράγονται από το φυτό. Μια σειρά δευτερευόντων κανναβινοειδών, όπως μεταξύ άλλων η κανναβινόλη (CBN), παρουσιάζουν εξίσου ευεργετική δράση σε διάφορες παθήσεις.

Χημική ένωση κανναβινόλης (CBΝ)

Το CBN είναι μια ελαφρώς ψυχοδραστική ένωση που είναι περισσότερο γνωστή ως το κανναβινοειδές που δημιουργείται έπειτα από την “γήρανση” του THC. Για το λόγο αυτό, υπάρχει συνήθως σε υψηλές ποσότητες σε παλαιότερους ανθούς κάνναβης που έχουν εκτεθεί στον αέρα  για αρκετό καιρό. Επίσης, οι παλαιότερες ταξιανθίες κάνναβης φέρουν (εκτός της υψηλής περιεκτικότητας σε CBN) και μια μεγάλη περιεκτικότητα σε οξυγονωμένα τερπένια, τα οποία και αυτά με την σειρά τους συμβάλλουν σε αυτή την έντονα καταπραϋντική και ηρεμιστική επίδραση.

Το CBN, αλληλεπιδρώντας με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του σώματος μέσω των νευροδιαβιβαστών, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση της διάθεσης, της όρεξης αλλά και να συμβάλλει στην ανοσολογική λειτουργία, στην καταπολέμηση του πόνου και των φλεγμονών, στην υγεία των οστών, στον έλεγχο της σπαστικότητας, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση του ύπνου και στην θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων. Αναλυτικότερα:

  • Αντιβακτηριδιακό

Μελέτες για το CBN έχουν δείξει ότι μπορεί αυτό το κανναβινοειδές να παίξει τον ρόλο ενός ισχυρού αντιβακτηριακού παράγοντα. Σε εργαστηριακό περιβάλλον, το CBN δοκιμάστηκε σε στελέχη βακτηρίων MRSA που είναι ανθεκτικά στα παραδοσιακά αντιβιοτικά. Οι ερευνητές βρήκαν πως το CBN φέρει μια ισχυρή αντιβακτηριακή δράση ενάντια σε αυτά τα ανθεκτικά στελέχη. Ίσως λοιπόν στο μέλλον, να δούμε το CBN να χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων εκεί όπου τα συνηθισμένα μας αντιβιοτικά δεν μπορούν να αποφέρουν μια αποτελεσματική θεραπεία.

  • Νευροπροστατευτικό

Το CBN είναι επίσης ένα ισχυρό νευροπροστατευτικό. Ερευνητές που χρησιμοποίησαν το CBN ως θεραπεία για την ALS (Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση), διαπίστωσαν πως ήταν σε θέση να καθυστερήσει την εμφάνιση/εξέλιξη της πάθησης και να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο στην καταπολέμηση και άλλων νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.

  • Αντιφλεγμονώδες

Το CBN μπορεί επίσης να αποτελέσει έναν ισχυρό αντιφλεγμονώδη παράγοντα, ικανό να βοηθήσει όσους πάσχουν π.χ. από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή ψωρίαση. Σε μελέτες αποδεικνύεται πως το CBN μειώνει δραστικά τις φλεγμονές, φέροντας άμεσα εξαιρετικά αποτελέσματα.

  • Αναλγητικό

Έπειτα από έρευνες αποδείχθηκε πως το CBN φέρει επίσης αναλγητική και ανακουφιστική δράση στις διαταραχές του χρόνιου πόνου, όπως π.χ. η ινομυαλγία, όπου αλληλεπιδρώντας με τα αισθητήρια νεύρα, βοηθάει στη μείωση της αίσθησης του πόνου. Συγχρόνως παρατηρήθηκε πως φέρει αρκετά πιο ισχυρές ιδιότητες σε σύγκριση με τα διάφορα παυσίπονα.

  • Διέγερση της όρεξης

Σε μελέτες που έγιναν σε τρωκτικά φαίνεται πως η χρήση του CBN τα βοήθησε να αύξησουν την ποσότητα τροφής που λάμβαναν, υποδηλώνοντας έτσι ότι αυτό το κανναβινοειδές θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό διεγερτικό της όρεξης. Δεδομένου ότι ορισμένοι αποφεύγουν το THC (ένα άλλο γνωστό διεγερτικό της όρεξης) λόγω των ψυχοδραστικών επιδράσεών του, το CBN θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει μια εναλλακτική αλλά εξίσου αποδοτική λύση.

  • Γλαυκώμα

Το CBN μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο σε όσους πάσχουν από γλαύκωμα. Μέσα από μια σειρά μελετών διαπίστωθηκε πως το CBN (όπως και το THC) μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση – η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκώματος. Βέβαια, η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια και απαιτούνται περισσότερες μελέτες ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς εάν θα μπορούσε (σε συνδυασμό και με άλλα κανναβιοειδή) να αντικαταστήσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε παραδοσιακή θεραπεία σχετικά με το γλαύκωμα.

Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε πως η τρέχουσα έρευνα γύρω από το CBN είναι ακόμα περιορισμένη και είναι λίγες εκείνες οι μελέτες που αποδεικνύουν τις σημαντικές του δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, δεδομένου ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά σε οποιουδήποτε είδους θεραπεία, σας ενθαρρύνουμε πριν βάλετε το CBN στη καθημερινή σας ζωή να κάνετε την έρευνά σας και να συμβουλευτείτε τον θεράπων γιατρό σας.

Four Elements Seeds

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cannabinol

https://www.leafly.com/news/science-tech/what-is-cbn-and-what-are-the-benefits-of-this-cannabinoid

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165957/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34468204/

https://www.royalqueenseeds.com/blog-cannabinol-cbn-what-is-it-and-what-are-its-effects-n474

https://www.inmedpharma.com/learn/what-is-cannabinol/

Diyahna Lewis Unsplash (main photo)