Κανναβιγερόλη: Προέλευση & Οφέλη

four elements seeds avatar

Η κανναβιγερόλη (CBG) είναι ένας ακόμα τύπος κανναβινοειδούς που λαμβάνεται από το φυτό της κάνναβης και συχνά αναφέρεται ως “η μητέρα όλων των κανναβινοειδών”.

Χημική ένωση κανναβιγερόλης (CBG)

Έρευνες δείχνουν ότι όπως το CBD (κανναβιδιόλη) έτσι και το CBG προφέρει εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα (ειδικά σε παθήσεις / διαταραχές που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα) χωρίς ωστόσο να φέρει καμία ψυχοδραστική / ευφορική επίδραση.

Το CBG προέρχεται κυρίως από τα νεαρά φυτά της κάνναβης. Όταν τα νεαρά αυτά φυτά ωριμάσουν και ξεκινήσουν την ανθοφορία τους, διάφορα ένζυμα και ενώσεις συνδυάζονται μέσω βιοχημικών διεργασιών του φυτού ώστε να δημιουργήσουν τελικά τον πρόδρομο του CBG, το κανναβιγερολικό οξύ (CBGA). Καθώς το φυτό πλησιάζει στο τέλος του κύκλου ανάπτυξής του και απορροφά όλο και περισσότερο υπεριώδες φως, το CBGA διασπάται και μετατρέπεται σε THCA και CBDA, τις όξινες μορφές των δύο πιο σημαντικών κανναβινοειδών που χρησιμοποιούμε σήμερα, του THC και του CBD.

Μετατροπή κανναβιγερολικού οξέος (CBGΑ) σε άλλα κανναβινοειδή

Το CBG, όπως και τα άλλα κανναβινοειδή, υποβάλλεται σε επεξεργασία μέσω του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, το οποίο και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ομοιόσταση του οργανισμού, ρυθμίζοντας βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Αξίζει να θυμίσουμε πως το ανθρώπινο σώμα περιέχει δύο τύπους υποδοχέων κανναβινοειδών, τον υποδοχέα CB1 (αυτός είναι ο κυρίαρχος υποδοχέας) και τον υποδοχέα CB2. Οι υποδοχείς CB1 βρίσκονται στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο ενώ οι υποδοχείς CB2 βρίσκονται στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, στα οστά και σε άλλες περιοχές. Το CBG προσκολλάται σε υποδοχείς που συνδέονται με τον νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται Ανανδαμίδη (ένα ενδογενές κανναβινοειδές) και συμμετέχει στη ρύθμιση πολλών βιολογικών διεργασιών, όπως ο ύπνος, η όρεξη, η ανακούφιση από έντονο πόνο κλπ.

Με πολυάριθμα θεραπευτικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, το CBG φέρει:

  • Αντιμυκητιασική και αντιβακτηριακή δράση
  • Αντιμετώπιση νευροσπαστικότητας / εκφυλισμού νευρικών κυττάρων
  • Μειώση / καταπολέμηση φλεγμονών στομάχου – εντέρου
  • Μειώση / καταπολέμηση δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, σταφυλόκοκκος κλπ)
  • Αντιμετώπιση γλαυκώματος / Μείωση ενδοφθάλμιας πίεσης
  • Αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων
  • Αντιμετώπιση κατάθλιψης / Μείωση άγχους
  • Τόνωση της όρεξης
  • Ανακούφιση από έντονο πόνο

Η κανναβιγερόλη (CBG) γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των χρηστών φαρμακευτικής κάνναβης μιας και τα ιαματικά της οφέλη φαίνονται πολλά υποσχόμενα και χωρίς το πρόσθετο “βάρος” των ψυχοτρόπων επιδράσεων. Ωστόσο, δεδομένου ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά σε οποιουδήποτε είδους θεραπεία, σας ενθαρρύνουμε πριν βάλετε το CBG στη καθημερινή σας ζωή να κάνετε την έρευνά σας και να συμβουλευτείτε τον θεράπων γιατρό σας.

Four Elements Seeds

Πηγές:

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/cannabigerol

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35056807/

https://www.leafly.com/news/cannabis-101/what-is-cbg-cannabinoid

https://naturesciencegroup.com/blogs/news/the-effects-of-cannabigerol-what-is-it-and-does-it-have-medicinal-properties

https://dutch-passion.com/en/blog/cannabigerol-what-is-cbg-growing-cbg-rich-cannabis-from-seed-n904

https://www.royalqueenseeds.com/blog-cbg-a-cannabinoid-showing-massive-medical-potential-n508