Indica vs Sativa: Κατανοώντας τις διαφορές τους!

Share on facebook
Share on twitter

Η κάνναβη έχει μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Τα αποδεικτικά στοιχεία για την πρώτη χρήση του φυτού ανάγονται περίπου στο 3000 π.Χ., ίσως και παλαιότερα. Η παραγωγή ινών και σχοινιών, οι σπόροι ως μια πολύ θρεπτική τροφή αλλά και τα άνθη της κάνναβης ως πολύτιμα φάρμακα ή ακόμα και για ψυχαγωγία, τοποθέτησαν την κάνναβη στο πάνθεον των πολυχρηστικότερων φυτών. Ωστόσο, το εμπόριο και η γεωργία, που άνθιζε μεταξύ μακρινών κοινοτήτων, έχει ως αποτέλεσμα τη διάδοση αλλά και την ανάμειξη των ποικιλιών μέσω πώλησης ή ανταλλαγής των σπόρων τους. Με την πάροδο των χρόνων λοιπόν δημιουργήθηκε μια πληθώρα στελεχών με ποικίλα χαρακτηριστικά, καλύπτοντας έτσι πλήρως τις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών.

Η κάνναβη χωρίζεται σε 3 κύριες κατηγορίες: Indica, Sativa και Ruderalis. Στο άρθρο αυτό, θα ασχοληθούμε με τις δύο πρώτες κατηγορίες. Αναλυτικότερα:

Τα κυρίαρχα Indica στελέχη κάνναβης τα συναντάμε σε περιοχές με πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε πιο δροσερά κλίματα αλλά και σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Τέτοιες ποικιλίες προέρχονται κυρίως από την Κεντρική Ασία (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Θιβέτ, Νεπάλ) και το βόρειο μέρος της Ινδίας. Κάποιες από τις πιο γνωστές Indica ποικιλίες είναι: Blue Cheese, Critical, Granddaddy Purple, Grape Ape, Northern Light, White Widow.

Τα κυρίαρχα Sativa στελέχη κάνναβης αγαπούν τα ζεστά και τροπικά κλίματα. Τέτοιες ποικιλίες προέρχονται κυρίως από την Αφρική, τις τροπικές περιοχές της Ασίας (Ταϊλάνδη, Νότια Ινδία) καθώς και την Νότια και Κεντρική Αμερική (Μεξικό, Τζαμάικα). Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς Sativa ποικιλίες είναι: Amnesia Haze, Durban Poison, Jack Herer, Super Silver Haze, Sour Diesel.

Εμφάνιση

Η εμφάνιση των φυτών μεταξύ Indica και Sativa ποικιλιών παρουσιάζει αρκετές διαφορές. Αυτές μπορεί να είναι λιγότερο εμφανείς όταν το φυτό είναι νεαρό αλλά γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες καθώς το φυτό ωριμάζει.

Οι Indica ποικιλίες φέρουν μια πιο θαμνώδη και συμπαγή μορφή, με πλατιά και πιο σκουρόχρωμα φύλλα. Παρόλο που είναι πιο κοντές σε σύγκριση με τις Sativa ποικιλίες, παρατηρείται πως τα φυτά αυτά συνεχίζουν να αυξάνουν το φυτικό τους ύψος ακόμα και κατά την περίοδο της ανθοφορίας τους. Επίσης, δημιουργούν αρκετά πιο πυκνές και συμπαγείς ταξιανθίες, με πλούσια και αρκετά έντονα αρώματα.

Αντίθετα, τα κυρίαρχα Sativa φυτά, τα οποία είναι μεγαλύτερα σε ύψος, κερδίζουν (εως και 100%) του φυτικού ύψους κατά την άνθισή τους. Διαθέτουν πιο λεπτά και ανοικτόχρωμα φύλλα, τα οποία επιτρέπουν άφθονη διείσδυση στο φως. Τα άνθη τους έχουν μικρότερη πυκνότητα και φέρουν μια λιγότερο εντυπωσιακή μυρωδιά.

Περίοδος Ανθοφορίας

Οι Indica ποικιλίες κάνναβης είναι πολύ πιο σύντομες, με τον χρόνο ανθοφορίας τους να κυμαίνεται στις 45 έως 60 ημερών. Χάρη σε αυτόν τον κύκλο ανάπτυξης αλλά και το μικρό τους ύψος, οι ποικιλίες αυτές είναι ιδιαίτερα βολικές για τους καλλιεργητές που δεν διαθέτουν πολύ χρόνο και μεγάλο χώρο. Αυτοί οι συμπαγείς θάμνοι είναι πιο εύκολο να συντηρηθούν (ειδικά σε εσωτερικούς χώρους) από ένα μεγαλοπρεπές δέντρο. Επίσης, σε εξωτερικούς χώρους είναι αρκετά ανθεκτικά φυτά και ανταποκρίνονται καλύτερα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Οι Sativa ποικιλίες κάνναβης χρειάζονται 60 έως 90 ημέρες ώστε να ολοκληρώσουν την άνθιση τους. Τα φυτά αυτά χρειάζονται πολύ φως, αγαπούν την υγρασία και ευδοκιμούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Επίσης, σε σχέση με τις Indica ποικιλίες, απαιτούν πολύ μεγαλύτερο χώρο και παραμένουν στη φάση της ανθοφορίας για περισσότερες εβδομάδες μέχρι να είναι έτοιμες για συγκομιδή.

Επίδραση

Τα Indica στελέχη κάνναβης συνδέονται κυρίως με το αίσθημα της σωματικής χαλάρωσης, της υπνηλίας και της παθητικότητας. Εάν αισθάνεστε ένταση, άγχος ή είστε αρκετά πιεσμένοι, η κατανάλωση τέτοιων ποικιλιών μπορεί να απελευθερώσει αυτές τις διαταραχές και να τις αντικαταστήσει με μια σημαντική αίσθηση χαλάρωσης και ανακούφισης. Οι σκέψεις επιβραδύνονται και ο χρόνος φαίνεται να σταματά. Πιθανότατα θα νοιώσετε τόσο χαλαροί που θα ξεχάσετε τι κάνατε ή τι πρόκειται να κάνετε!

Αντίθετα, οι Sativa ποικιλίες κάνναβης σχετίζονται με το αίσθημα της ευφορίας, της εγκεφαλικής διέγερσης και της ενεργητικότητας. Η δημιουργικότητα αρχίζει να ρέει και το μυαλό σας δίνει χώρο στην έμπνευση νέων ιδεών. Επίσης, η ανεβαστική τους επίδραση θα σας φτιάξει το κέφι, χαρίζοντας γέλιο και χαρούμενα συναισθήματα, χωρίς ωστόσο να στερεί τίποτα από την παραγωγικότητα που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα!

Ιατρικά οφέλη

Η διαφορά της επίδρασης μεταξύ των Indica και Sativa στελεχών έχει μια ιδιαίτερη σημασία στους καταναλωτές για ψυχαγωγική χρήση. Ωστόσο, για όσους τη χρησιμοποιούν για ιατρικούς σκοπούς, η διαφοροποίηση στην επίδραση παίζει ένα πολύ πιο καθοριστικό ρόλο. Η έρευνα των χαρακτηριστικών κάθε είδους καθώς και η κατανόηση της σύνθεσης των διαφορετικών ποικιλιών μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να προσαρμόσουν τη θεραπεία τους και να στοχεύσουν σε συγκεκριμένα συμπτώματα, αξιοποιώντας έτσι στο μέγιστο τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης.

Κατάθλιψη Τα Sativa στελέχη κάνναβης αναζωογονούν και ενεργοποιούν τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Συχνά, οι ποικιλίες αυτές ανιχνεύονται με υψηλή περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη (CBD), ένα κανναβινοειδές που έχει αποδειχθεί ότι δρα αποτελεσματικά κατά της κατάθλιψης. Στην επιλογή μεταξύ των Indica και Sativa στελεχών, τα δεύτερα είναι συχνά ιδανικότερα για την κατάθλιψη αφού διεγείρουν την ενεργητικότητα, την επιθυμία για δημιουργία και προσφέρουν ένα αίσθημα ευδιαθεσίας.

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής & υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ / ADHD) Τα φάρμακα για τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι κυρίως διεγερτικά και στοχεύουν στο να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να εστιάζει και να επικεντρώνεται πιο εύκολα στις τρέχουσες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό οι ασθενείς σε αυτή την περίπτωση επιλέγουν κυρίαρχα Sativa ποικιλίες κάνναβης, οι οποίες δρουν ευεργετικά, προσφέροντας την απαιτούμενη εστίαση ώστε να επιτευχθούν οι ανάγκες χωρίς ωστόσο τις ανεπιθύμητες φαρμακευτικές παρενέργειες.

Διέγερση της όρεξης Οι Sativa ποικιλίες κάνναβης έχει επίσης αποδειχθεί πως είναι αρκετά αποτελεσματικές σε σχέση με την τόνωση της όρεξης, ιδιαίτερα σε άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό ως επακόλουθο της θεραπείας του καρκίνου ή του HIV / AIDS. Σε αυτές τις ποικιλίες, εκτός της κανναβιδιόλης (CBD), η υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) συνδράμει εξαιρετικά στην καταπολέμηση της ναυτίας, βοηθώντας έτσι συμπληρωματικά τους ασθενείς στην βελτίωση της διατροφής τους.

Αϋπνία Τα κυρίαρχα Indica στελέχη κάνναβης είναι αυτά που λαμβάνονται συχνότερα από άτομα που έχουν προβλήματα με τον ύπνο. Προσφέρουν εξαιρετικά καταπραϋντικά αποτελέσματα, μια έντονη σωματική χαλάρωση και ένα αίσθημα γαλήνης. Αυτός ο τύπος φυτών έχει αποδειχθεί πως δρα αποτελεσματικά κατά της αϋπνίας γι’ αυτό και συνίσταται η κατανάλωση τους τις βραδινές ώρες.

Μυαλγίες / Σπασμοί Οι Indica ποικιλίες θεωρούνται επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε σχέση με τη χαλάρωση των μυών και τη ανακούφιση του έντονου πόνου. Παρέχοντας μια ηρεμιστική και χαλαρωτική επίδραση, τέτοιες ποικιλίες κάνναβης βοηθάνε ιδιαίτερα τους ασθενείς με επιληπτικά σύνδρομα. Επίσης, παρουσιάζουν μια ισχυρή καταπραϋντική δράση στα άτομα που πάσχουν από μυαλγίες και χρόνιους πόνους (σε μύες, αρθρώσεις, τένοντες κλπ) βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους .

Κεφαλαλγίες Υπάρχει μεγάλη ποικιλία φαρμάκων (χωρίς ιατρική συνταγή) που είναι διαθέσιμη για την αντιμετώπιση των σοβαρών πονοκεφάλων, όπως οι ημικρανίες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είτε δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά είτε δεν μπορούν να αντέξουν τις παρενέργειες τους. Η κάνναβη – και ιδιαίτερα η χαλαρωτική επίδραση των Indica ποικιλιών – αποτελεί πλέον μια αποτελεσματική θεραπεία χωρίς όμως τις τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των τερπενίων με τα κανναβινοειδή όπως το CBD και το THC. Εκτός των κανναβινοειδών, τα οποία αποτέλεσαν το επίκεντρο των ερευνών, τα τερπένια παίζουν και αυτά ένα σημαντικό ρόλο. Συμβάλλουν καθοριστικά στις ιαματικές ιδιότητες των φυτών και διαφοροποιούνται σε είδη και περιεκτικότητες ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν τα στελέχη κάνναβης.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια, ο συνδυασμός των Indica και Sativa ποικιλιών δημιούργησε μια νέα κατηγορία, τα υβρίδια (hybrids). Έπειτα από πολλαπλές διασταυρώσεις, οι νέες αυτές ποικιλίες συνδυάζουν τα καλύτερα γενετικά χαρακτηριστικά των γονέων τους, χαρίζοντας έτσι στελέχη που μεγιστοποιούν τις φαρμακευτικές αλλά και ψυχαγωγικές ιδιότητες τους.

Κατανοώντας λοιπόν τις διαφορές μεταξύ των 2 αυτών κατηγοριών κάνναβης, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα χαρακτηριστικά τους και μπορούμε πιο εύκολα πλέον να βρούμε αυτές που ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες.

Four Elements Seeds

Πηγές:

https://www.cnbs.org/cannabis-types/sativa-vs-indica/

https://www.analyticalcannabis.com/articles/cannabis-sativa-vs-indica-is-there-a-difference-311780

https://www.leafly.com/news/cannabis-101/sativa-indica-and-hybrid-differences-between-cannabis-types

https://dutch-passion.com/en/blog/indica-vs-sativa-origins-uses-and-effects-n991

https://www.royalqueenseeds.com/blog-what-are-the-difference-between-indica-and-sativa-cannabis-n49

https://sensiseeds.com/en/info/faq/difference-between-indica-and-sativa/

https://cannabistours.com/guides/indica-vs-sativa-vs-hybrid-types-of-marijuana/  

https://www.thegrowthop.com/cannabis-culture/watch-indica-vs-sativa-understanding-the-differences-learn

https://hashmuseum.com/en/cannabis-knowledge/cannabis-species/