Ιδανικές θερμοκρασίες άτμισης της κάνναβης

four elements seeds avatar

Σήμερα, όλο και περισσότεροι, στρέφονται στην άτμιση της κάνναβης, απολαμβάνοντας έτσι όλα τα οφέλη της και αποφεύγοντας συγχρόνως τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Όταν λοιπόν πρόκειται να ατμίσετε την κάνναβη, μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σας.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι επιδράσεις της κάνναβης εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ιδιότητες των στελεχών που καταναλώνουν. Ωστόσο, η θερμοκρασία ατμίσματος είναι εξίσου ένας σημαντικός παράγοντας που μεταβάλλει την επήρεια αλλά και την φαρμακευτική της δράση. Αναλυτικότερα, μέσω της καύσης, η φυτική ύλη καίγεται, δημιουργεί καπνό, παράγει διοξείδιο του άνθρακα και άλλα επιβλαβή υποπροϊόντα ενώ συγχρόνως “καταστρέφονται” κάποια κανναβινοειδή ή άλλες χημικές ενώσεις που διαθέτει το φυτό, αποδίδοντας έτσι το ελάχιστο των δυνατοτήτων τους.

Η άτμιση της κάνναβης αποτελεί μια από τις καλύτερες λύσεις έναντι της παραδοσιακής προσέγγισης που βασίζεται στην καύση. Ο ατμός που παράγεται με αυτήν τη μέθοδο περιέχει λιγότερες επιβλαβείς ουσίες από τον καπνό και προσδίδει μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία σε σχέση με την απόδοση της γεύσης και την φαρμακευτική της επίδραση.  

Όπως ισχύει για όλες τις χημικές ενώσεις, έτσι και εδώ, κάθε κανναβινοειδές ή τερπένιο φέρει τα δικά του σημεία βρασμού, με αποτέλεσμα η χημική σύνθεση του ατμού που εξάγεται να είναι διαφορετική και να δίνει ξεχωριστό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση.

Για να προσδιορίσετε την καλύτερη θερμοκρασία ατμίσματος για την αγαπημένη σας ποικιλία, θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που θέλετε να επιτύχετε. Χρειάζεστε μια παραγωγική μέρα για να ολοκληρώσετε μια λίστα υποχρεώσεων; Αναζητάτε τα αποτελέσματα συγκεκριμένων κανναβινοειδών και τερπενίων για φαρμακευτική χρήση; Ή θέλετε απλά να αποβάλλετε το άγχος μετά από μια κουραστική ημέρα; Ανάλογα λοιπόν πάντα με τα αποτελέσματα που αναζητάτε, θα πρέπει να ελέγχετε και το αντίστοιχο εύρος θερμοκρασιών κατά την άτμιση.

Ειδικότερα:

  • ΄Ατμιση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες: 160 °C – 180 °C

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι ελκυστικές αν θέλετε να πάρετε την καλύτερη γεύση από τους ανθούς σας. Επίσης, ο ατμός θα είναι πολύ πιο δροσερός και λιγότερο σκληρός στο λαιμό. Πιθανές παρενέργειες όπως τα κόκκινα μάτια και το στεγνό στόμα θα είναι λιγότερο εμφανείς. Αυτό το εύρος θερμοκρασίας αποτελεί την ιδανική εμπειρία για αρχάριους χρήστες και για όσους θέλουν μια ελαφριά επίδραση ώστε να είναι πλήρως λειτουργικοί και αποδοτικοί κατά την διάρκεια της ημέρας. (Συνίσταται για πρωινή χρήση).

  • ΄Ατμιση σε μεσαίες θερμοκρασίες: 180 °C – 200 °C

Σε αυτό το εύρος θερμοκρασίας, θα βρείτε μια αναλογία κανναβινοειδών και τερπενίων που φέρουν μια ισορροπημένη επίδραση τόσο στο μυαλό όσο και το σώμα. Εδώ, κάποια φυτοκανναβινοειδή και τερπένια όπως το CBD, το CBN, η λιναλοόλη και το λιμονένιο εμφανίζονται στον ατμό, προσφέροντας το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.  Ωστόσο, αν και εδώ η ψυχοδραστική επίδραση είναι αισθητά ισχυρότερη, μιας και το THC εξατμίζεται ταχύτερα (180°C), αυτό το εύρος θερμοκρασίας αντιπροσωπεύει την ιδανική λύση για όσους αναζητούν ισχυρή επίδραση, έντονες γεύσεις και μέγιστη απόδοση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των ενώσεων αυτών.

  • ΄Ατμιση στις υψηλότερες θερμοκρασίες: 200 ºC – 230 ºC

Αυτό είναι το εύρος θερμοκρασιών που απαιτείται για τη μέγιστη εκχύλιση κανναβινοειδών (THC, CBG ή CBD). Ο ατμός είναι πιο ζεστός και λιγότερο γευστικός, αλλά τα ψυχοτρόπα αποτελέσματα είναι αρκετά πιο ισχυρά. Εδώ, αν και αρκετά τερπένια θα εξαντληθούν γρήγορα, η ενεργοποίηση ενώσεων όπως το THCV, CBC και χουμουλενίου προσφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα που βοηθούν στην αϋπνία και την καταστολή της όρεξης. (Συνίσταται για νυχτερινή χρήση.)

Παρακάτω ακολουθούν ενδεικτικοί πίνακες με τα ιδανικά σημεία βρασμού (ατμοποίησης) ορισμένων κανναβινοειδών και τερπενίων.

Cannabinoids & Terpenes Boiling Points
Ιδανικές θερμοκρασίες άτμισης κανναβινοειδών & τερπενίων

Συνοψίζοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, εξατμίζονται όλο και περισσότερες βασικές ενώσεις της κάνναβης, “καταστρέφοντας” έτσι μερικά από τα πιο ευαίσθητα κανναβινοειδή και τερπένια. Αν λοιπόν επιλέγουμε ελαφρώς χαμηλότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες άτμισης της κάνναβης, εξαρτάται από εμάς να βρούμε τι μας εξυπηρετεί καλύτερα και ποιο είναι το ιδανικό σημείο ώστε να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες μας.

Δεδομένου όμως ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά σε οποιουδήποτε είδους θεραπεία, σας ενθαρρύνουμε πριν βάλετε την κάνναβη στη καθημερινή σας ζωή να κάνετε την έρευνά σας και να συμβουλευτείτε τον θεράπων γιατρό σας.

Four Elements Seeds

Πηγές:

https://www.leafly.com/learn/consume

https://www.wikileaf.com/thestash/best-temperature-to-vape-weed/

https://www.royalqueenseeds.com/blog-ideal-temperature-settings-for-vaporizers-n936

https://dutch-passion.com/en/blog/7-reasons-to-switch-to-vaporising-cannabis-instead-of-smoking-it-n601

https://www.zamnesia.com/blog-the-ultimate-vaping-temperature-guide-n1657

https://vaping360.com/learn/optimal-temperature-to-vape-weed/

bit.ly/3V2xlu2 (main photo)