Διαταραχές ύπνου & Κάνναβη

four elements seeds avatar
Share on facebook
Share on twitter

Μπορεί η κάνναβη να συμβάλλει στην αποκατάσταση των διαταραχών του ύπνου? Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος τόσο για τη υγεία όσο και για την ευεξία μας. Στους ενήλικες συνίσταται να κοιμούνται 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ. Η σωστή νυχτερινή ξεκούραση συμβάλλει στο σχηματισμό της μνήμης, βοηθά στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση μυών και ιστών αλλά και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.

Ως αϋπνία, η πιο συχνή διαταραχή του ύπνου, ορίζεται η δυσκολία του ατόμου να αποκοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του (το ξύπνημα μέσα στην νύχτα ή νωρίς τα πρωί και η δυσκολία / αδυναμία να ξανακοιμηθεί). Διαταραχή θεωρείται ακόμα και το γεγονός να μην είναι ο ύπνος το ίδιο αναζωογονητικός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα αίτια της αϋπνίας είναι το έντονο άγχος, διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις (π.χ. κατάθλιψη, αγχώδης διαταραχή κ.α.), απρόσμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. αλλαγή εργασίας), σωματικές ασθένειες με έντονο χρόνιο πόνο ή ακόμα και κάποιοι εξωτερικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. ακραίες θερμοκρασίες, έντονοι θόρυβοι κ.α.).

Αναμφίβολα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες συνέπειες και προβλήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως υπνηλία, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, εκνευρισμό, δυσκολίες στη μνήμη, μειωμένη αποδοτικότητα, κακή διάθεση, πονοκέφαλο, εντονότερο στρες, αλλαγές στην όρεξη / διάθεση ακόμα και εμφάνιση ή επιδείνωση διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η συμβατική θεραπεία για τη χρόνια αϋπνία περιλαμβάνει αρχικά τη αποκατάσταση τυχόν υποκείμενων προβλημάτων υγείας (που προκαλούν αϋπνία) ενώ μετέπειτα προτείνεται φαρμακευτική αγωγή για χρόνια χρήση αλλά με πιθανή την εμφάνιση ανεπιθύμητων παρενεργειών. 

Σήμερα, η ολοένα και πιο δημοφιλής στρατηγική για την αποκατάσταση των διαταραχών του ύπνου αποτελεί η λήψη ελαίων κάνναβης. Η κανναβιδιόλη (CBD), μόνη της ή σε συνέργια με άλλα κανναβινοειδή όπως η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβινόλη (CBN), χρησιμοποιείται εκτός των άλλων για τη βελτίωση και αποκατάσταση του ύπνου με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κατά την διάρκεια της νύχτας, τα ενδοκανναβινοειδή ενεργοποιούν τον υποδοχέα CB1 του ενδοκανναβινοειδούς σύστηματος (ECS) του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), συμπεριλαμβανομένων και των ζωνών που είναι αφιερωμένες στη ρύθμιση του ύπνου. Με την διαδικασία αυτή ελέγχεται η απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών και μειώνεται η υπερβολική νευρωνική δραστηριότητα διαδραματίζοντας έτσι ένα θεμελιώδη ρόλο στην ρύθμιση του κύκλου ύπνου – εγρήγορσης αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Αξίζει ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι η χρήση ελαίων κάνναβης, χάρη στην ισχυρή αναλγητική, αγχολυτική, αντιφλεγμονώδη και ηρεμιστική επίδραση των κανναβινοειδών βοηθά μεταξύ άλλων στη διαχείριση του έντονου / χρόνιου πόνου, στην καταπολέμηση του άγχους, στην βελτίωση της όρεξης και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σήμερα υπάρχει στην ελληνική αγορά μια πληθώρα ελαίων κάνναβης, δίνοντας έτσι στον καταναλωτή την δυνατότητα πολλαπλών επιλογών ανάλογα πάντα με αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πριν από τη λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος με κανναβιδιόλη (CBD), θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον θεράπων γιατρό μας.

Four Elements Seeds

ΠΗΓΕΣ:

https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/cbd-and-sleep

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28349316/

https://www.med.upenn.edu/cbti/assets/user-content/documents/s11920-017-0775-9.pdf

https://naturesciencegroup.com/search?q=insomnia

https://www.healthline.com/health/cbd-for-insomnia#how-it-works

https://www.leafly.com/news/strains-products/best-terpenes-for-insomnia

https://www.labmanager.com/news/cannabis-proven-to-help-insomniacs-sleep-22243 (pic.1)

https://www.express.co.uk/life-style/health/1047953/best-supplements-for-sleep-cbd-oil-magnesium-valerian-lavender-cherry-extracts-5htp (pic.2)