Κανναβινοειδή: Προέλευση & Είδη

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Η λέξη “κανναβινοειδές” αναφέρεται σε κάθε χημική (οργανική) ουσία, ανεξαρτήτως δομής ή προέλευσης, που ενώνει τους υποδοχείς κανναβινοειδών του σώματος και του εγκεφάλου, ρυθμίζοντας έτσι ορισμένες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, της μνήμης, του ύπνου αλλά και της όρεξης.

Τα κανναβιδοειδή χωρίζονται σε κύριες 3 κατηγορίες: τα φυτοκανναβινοειδή, τα ενδοκανναβινοειδή και τα συνθετικά κανναβινοειδή. Αναλυτικότερα:

Φυτοκανναβινοειδή

Τα φυτοκανναβινοειδή αναφέρονται στα είδη των οργανικών ενώσεων που χαρακτηρίζονται από αλυσίδες ατόμων άνθρακα και εμφανίζονται στη φύση κυρίως στο φυτό Cannabis Sativa L.. Ωστόσο, τα φυτοκανναβινοειδή απαντώνται και σε διάφορα άλλα είδη φυτών εκτός της κάνναβης όπως π.χ. στην εχινάκεια. ‘Εως σήμερα, έχουν βρεθεί περίπου 100 φυτοκανναβινοειδή, συμπεριλαμβανομένων των όξινων αλλά και των ουδέτερων μορφών τους.

Τα φυτά είναι σε θέση να συνθέτουν τα φυτοκανναβινοειδή απευθείας στις μη ψυχοδραστικές τους μορφές. Τα σημαντικότερα φυτοκανναβινοειδή που υπάρχουν στο φρέσκο ​​φυτικό υλικό είναι τα Δ9-THCA, CBDA, CBGA και CBCA. Ωστόσο, η καρβοξυλική ομάδα δεν είναι πάντοτε πολύ σταθερή. Υπό την επίδραση θερμότητας ή φωτός, χάνεται εύκολα ως CO2, προκαλώντας έτσι τον μετασχηματισμό των κανναβιδοειδών οξέων του φρέσκου φυτικού υλικού στις ενεργές ουδέτερες μορφές τους (Δ9-THC, CBD, CBC, CBG κλπ).

Έπειτα από μακρόχρονη έρευνα και μελέτη, αποδεικνύεται σήμερα ότι ιδιαίτερα τα φυτοκανναβιδοειδή επιδεικνύουν εντυπωσιακές, ιαματικές δυνατότητες σε διαφορετικές παθήσεις.

Ενδοκανναβινοειδή

Τα ενδοκανναβινοειδή παράγονται από σχεδόν κάθε οργανισμό στο ζωικό βασίλειο. Είναι φυσικοί ενδογενείς σύνδεσμοι που παράγονται από ανθρώπινους και ζωικούς οργανισμούς με κύριο στόχο την ένωση των υποδοχέων κανναβινοειδών CB1 & CB2.

Τόσο τα ενδοκανναβινοειδή όσο και οι υποδοχείς κανναβινοειδών σχηματίζουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Αυτό εμπλέκεται σε μια μεγάλη ποικιλία φυσιολογικών διεργασιών, όπως ο έλεγχος της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών, η αντίληψη του πόνου και οι καρδιαγγειακές, γαστρεντερικές και ηπατικές λειτουργίες.

Τα ενδοκανναβινοειδή είναι τα μόρια που δρουν ως φυσικό κλειδί για τους κύριους υποδοχείς κανναβινοειδών CB1 και CB2. Τα “κλειδιά” αυτά προκαλούν την ενεργοποίηση της ρύθμιση βασικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, φέροντας εντυπωσιακά ιαματικά αποτελέσματα.

Συνθετικά κανναβινοειδή

Η κύρια διαφορά μεταξύ των φυτοκανναβινοειδών, των ενδοκανναβινοειδών και των συνθετικών κανναβινοειδών είναι ότι τα τελευταία είναι πλήρως συνθετικά και δημιουργούνται μόνο εργαστηριακά.

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά συνθετικά κανναβινοειδή. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι πολλά από αυτά προκαλούν επικίνδυνες παρενέργειες, καθώς εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά τοξικότητας.

Τα συνθετικά κανναβινοειδή έχουν σχεδιαστεί ως ερευνητικά εργαλεία για επιστημονικές μελέτες που αφορούν τα κανναβινοειδή και ειδικότερα την σχέση μεταξύ της δομής και της δραστικότητας τους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

 

 Four Elements Seeds

 

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cannabinoid

https://adf.org.au/drug-facts/cannabinoids/

https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/cannabinoids

https://www.news-medical.net/health/